Centru constatari daune auto

Ce trebuie sa faci imediat dupa accident

Iti oferim expertiza si sfaturile specialistilor Centrului de constatari daune auto, care se ocupa zilnic de constatarea si avizarea daunelor, astfel incat soferii pagubiti sa-si poata repara vehiculele prin intermediul politelor RCA.

Din 2009 legislatia rutiera din Romania prevede ca accidentele minore (cunoscute si ca tamponari) pot fi solutionate printr-o Intelegere Amiabila (numita si Constatare Amiabila), cu sprijinul companiilor de asigurari si al service-urilor partenere autorizate pentru constatare.

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi daca esti implicat intr-un incident auto care a cauzat doar pagube materiale:

  • Primul si cel mai important sfat este sa ramai calm si sa discuti cu celalalt sofer. O intelegere amiabila este in beneficiul ambelor parti, economisind timp si evitand alte proceduri, fiind cea mai rapida si eficienta solutie pentru un accident minor;
  • La locul accidentului esti obligat sa muti vehiculul cat mai repede de pe carosabil. Daca acest lucru nu este posibil din cauza avariilor masinii, aceasta trebuie deplasata cat mai aproape de bordura pentru a nu bloca traficul;
  • De asemenea, este important sa retii cat mai multe detalii despre accident, cum ar fi ordinea in care s-au desfasurat evenimentele;
  • Iti recomandam sa faci fotografii ale locului accidentului inainte de a muta masina, deoarece acestea sunt foarte utile in urmatorele etape. Asigura-te ca numerele de inmatriculare ale vehiculelor implicate si cat mai multe detalii relevante sunt vizibile in imagini;
  • Acum este si momentul in care poti solicita celuilalt sofer sa iti prezinte polita RCA, sa te asiguri ca este valabila si sa faceti schimb de informatii de contact.

Ce este considerat un accident usor si unde se declara

Codul Rutier din Romania defineste un accident usor ca fiind un eveniment rutier care indeplineste simultan urmatoarele conditii trei conditii:

  • S-a produs pe un drum deschis circulatiei publice sau isi are originea intr-un astfel de loc;
  • A cauzat doar pagube materiale la cel putin unul dintre vehicule;
  • Cel putin unul dintre vehiculele implicate era in miscare.
 

Soferii implicati pot declara accidentele usoare folosind una dintre cele doua optiuni disponibile:

  • Declaratie la sectia de politie pe raza careia a avut loc accidentul;
  • Prin procedura de Constatare Amiabila, contactand compania de asigurari sau apelezi direct Centrul de constatari daune auto la numarul de telefon 0377 102 432

Declaratia accidentului la Politie (Biroul de Accidente Usoare)

Declaratia se face in termen de 24 de ore de la producerea accidentului, la sectia de politie care are competenta pe raza localitatii unde s-a produs accidentul.

In Bucuresti, accidentele din toate cele 6 sectoare se raporteaza la Biroul de Accidente Usoare, situat pe Splaiul Unirii nr. 311.

Aceasta metoda este utilizata doar daca unul dintre soferi nu este de acord cu solutionarea prin intelegere amiabila sau paraseste locul accidentului.

Procedura de Constatare Amiabila pentru accidente usoare

Formularul Constatare Amiabila (cunoscut si sub numele de Intelegere Amiabila) este oferit de companiile de asigurari la achizitionarea politei RCA sau poate fi descarcat in format PDF de aici:

 

Formularul trebuie completat de ambii soferi implicati, eliminand astfel necesitatea de a te prezenta la sectia de politie.

Este recomandat sa declari incidentul si sa raportezi dauna in termen de doua zile lucratoare. Procesul de constatare si avizare va fi gestionat de catre asigurator sau de catre Centrul de constatare a daunelor auto.

Este important de retinut ca acest formular nu are rolul de a stabili pe loc cine este vinovat, ci de a colecta informatii despre circumstantele accidentului. Pe baza acestor detalii, compania de asigurari va determina raspunderea pentru producerea accidentului.

In ce conditii se poate incheia Intelegerea Amiabila

Intelegerea Amiabila (numita si Constatare Amiabila sau Constat Amiabil) poate fi aplicata atunci cand ambii soferi sunt de acord si sunt indeplinite toate conditiile urmatoare:

  • Cel putin unul dintre vehiculele implicate era in miscare;
  • Accidentul a cauzat doar pagube materiale, fara vatamari corporale;
  • Au fost implicate doar 2 vehicule, ambele avand polita RCA valabila la momentul accidentului;
  • Incidentul s-a produs pe teritoriul Romaniei;
  • Nu a fost comisa nicio infractiune conform Codului Rutier, precum:
    • Conducerea fara permis;
    • Conducerea cu documente expirate;
    • Utilizarea unui vehicul neinmatriculat sau cu numere false.
    • Conducerea sub influenta alcoolului sau drogurilor;

Cand nu se poate incheia Constatarea Amiabila

Procedura de Constatare Amiabila pentru accidente usoare nu se poate aplica daca:

  • Unul dintre soferi nu este de acord cu solutionarea accidentului prin procedura de Intelegere Amiabila si doreste implicarea autoritatilor precum Politia Rutiera;
  • Cel putin unul dintre soferi pleaca de la locul accidentului;
  • Cei 2 soferii nu se pun de acord cine este conducatorul vinovat de producerea accidentului;
  • In accident au fost implicate mai mult de 2 autovehicule;
  • Este implicata o terta persoana (de exemplu, a fost avariata un alt 3-lea vehicul parcat);
  • Accidentul a provocat si alte pagube in afara celor 2 vehicule (de exemplu gardul unei case a fost avariat de vehiculul scapat de sub control);
  • Unul dintre soferi nu are actele necesare sau sunt expirate.

Cum se completeaza formularul de Constatare Amiabila

Daca ai avut un accident si nu ai la tine formularul tipizat pe hartie de Constatare Amiabila, poti descarca o copie PDF de aici:

 
  • Ambii soferi completeaza acelasi formular, care are doua pagini autocopiative, iar la final fiecare primeste un exemplar, ambele avand aceeasi valoare juridica;
  • Daca esti soferul care a cauzat accidentul, vei completa sectiunea Vehicul A, iar sectiunea Vehicul B este destinata soferului pagubit;
  • Formularul contine si un spatiu comun pentru schita accidentului, unde se deseneaza o singura schita a accidentului, de comun acord cu celalalt sofer implicat;
  • Pentru a completa formularul, ambii soferi trebuie sa aiba urmatoarele documente:
    • carte de identitate;
    • talon auto;
    • permis de conducere;
    • polita RCA.
  • Completeaza formularul cu atentie, folosind un pix si litere majuscule, evitand orice modificari sau taieturi;
  • La final, verifica sa fie corect completat si semnat de ambii soferi

Model completat cu explicatii al formularului de Constatare Amiabila

Daca intampini dificultati in completarea formularului de Intelegere Amiabila, iti punem la dispozitie 5 modele completate inclusiv cu schita accidentului si explicatiile aferente fiecarei sectiuni in parte din cadrul formularului tipizat de Constat Amiabil.

Dupa ce impreuna cu soferul vinovat ai completat formularul de Constatare Amiabila, te rugam sa apelezi Centrul de constatari daune auto la numarul de telefon 0377 102 432 pentru deschiderea dosarului de dauna.

Constatarea Amiabila online prin aplicatia mobila

Pentru a facilita procesul, poti utiliza Constatarea Amiabila online. Incepand cu 15 octombrie 2022, aplicatia Amiabila poate fi folosita conform Normei ASF nr. 18/2022. Aceasta aplicatie a fost dezvoltata in parteneriat cu Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Prin schimbarea legislatiei, soferii au la dispozitie o solutie digitala care le permite sa completeze electronic formularul de Constatare Amiabila de accident.

Aplicatia Amiabila poate fi descarcata gratuit din Google Play si App Store, oferind o alternativa digitala la formularul clasic de constatare amiabila, care pana acum era disponibil doar in format tiparit. Formularul standard poate fi accesat direct prin intermediul aplicatiei. Amiabila online se incheie doar pe un singur telefon (ambii soferi implicati vor trebui sa foloseasca acelasi telefon pe rand).

Este important de mentionat ca formularul electronic nu inlocuieste varianta clasica pe hartie; ambele sunt acceptate de asiguratori si intermediari, conform legislatiei in vigoare. Tranzitia de la un formular la altul este simpla, varianta digitala respectand acelasi format grafic si aceleasi informatii. Constatarea amiabila completata in aplicatie are aceeasi valoare juridica ca si documentul tiparit.

Cum sa completezi Constatarea Amiabila online

Utilizarea aplicatiei este simpla si intuitiva, fiind necesar sa urmezi cativa pasi simpli pentru instalarea aplicatiei Amiabila pe smartphone si completarea formularului de constatare.

Este important de mentionat ca ambii soferi completeaza un singur formular de constatare amiabila online, folosind acelasi smartphone pe rand, in sectiunile corespunzatoare:

  • Vehicul A – soferul responsabil de producerea accidentului;
  • Vehicul B – soferul pagubit.
 

Foarte important: 0377 102 432 este numarul Centrului de constatari daune auto. Salveaza-l acum in agenda smartphone-ului tau deoarece vei avea nevoie sa-l apelezi pentru deschiderea dosarului de dauna si programarea la reparatie a masinii tale.

Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru completarea formularului de constatare amiabila online:

  1. Descarca aplicatia pe telefonul mobil
    Primul pas este sa descarci gratuit aplicatia Amiabila din Google Play Store sau App Store pe telefonul tau mobil;
  2. Creeaza un cont de utilizator in aplicatia Amiabila
    Acum iti poti crea un cont de utilizator în aplicația Amiabila, folosind adresa de email sau numărul de telefon, și iti poti alegi o parolă. După verificarea contului, vei putea începe procesul simplu de notificare online;
  3. Urmareste istoricul constatarilor
    In sectiunea Constatari, apasa butonul Adauga Constatare pentru a introduce detaliile accidentului pe care doresti sa-l declari. In aceasta rubrica, vei putea gestiona si urmari istoricul constatarilor pe termen lung;
  4. Completeaza datele personale
    In acest pas, soferul vehiculului A trebuie sa introduca datele de identificare, cum ar fi: permisul de conducere, cartea de identitate, certificatul de inmatriculare al masinii si polita RCA valabila. Aceste informatii vor fi incluse in dosarul de constatare a accidentului. Nu va fi nevoie sa petreci mult timp completand datele manual, deoarece aplicatia Amiabila foloseste un sistem de recunoastere a textelor din documente scanate (OCR), care permite completarea automata a informatiilor;
  5. Introdu datele privind accidentul
    Informatiile de interes in acest pas sunt: cand s-a produs accidentul si locatia. Amiabila utilizeaza GPS pentru localizarea exacta si autocompletarea adresei locului accidentului, in cazul in care aceasta nu este cunoscuta;
  6. Selecteaza daunele provocate
    Acum este momentul sa indici avariile suferite de vehiculul tau in urma accidentului. Acest pas este simplu, aplicatia oferind ilustratii foto care te ajuta sa selectezi directia impactului initial si avariile vizibile ale vehiculului;
  7. Stabileste circumstantele accidentului
    In acest pas vei selecta circumstantele in care s-a produs accidentul, dintr-o serie de optiuni, cum ar fi:
    • vehicul stationat sau oprit;
    • la momentul plecarii sau al opririi;
    • la iesirea dintr-o parcare;
    • sau alte circumstante rutiere;
  8. Completeaza datele vehiculului B
    Cei doi soferi implicati in accident completeaza un singur formular comun. Astfel, la final, documentele pot fi trimise catre asiguratorii ambelor parti implicate. Pe acelasi telefon, soferul vehiculului B va urma pasii de la patru la sapte pentru a introduce propriile date personale si detaliile legate de accident;
  9. Crearea schitei accidentului
    Schita accidentului este o sectiune comuna, pe care o vei completa impreuna cu celalalt sofer implicat. In aceasta etapa, veti indica elementele de trafic din zona accidentului si pozitia vehiculelor in momentul coliziunii. De asemenea, in functie de circumstantele selectate de ambii soferi, aplicatia va genera automat trei dintre cele mai probabile scenarii ale producerii accidentului;
  10. Semneaza si trimite documentele catre asiguratori
    Dupa ce participantii sunt de acord cu circumstantele schitei, ambii trebuie sa semneze digital documentele. Acestea vor fi trimise automat catre asiguratorii RCA ai ambelor parti implicate;
  11. Apeleaza Centrul de constatari daune auto
    Te rugam sa suni la numarul de telefon 0377 102 432 pentru deschiderea dosarului de dauna.

Procedura de deschidere a dosarului de dauna

In aceasta etapa de avizare si deschidere a dosarului de dauna auto esti la doar un pas distanta de obiectivul final: repararea masinii avariate in accident.

Pe baza informatiilor din formularul de constatare amiabila, compania de asigurari va stabili soferul vinovat si va emite un proces verbal de constatare a daunelor, precum si documentul necesar pentru introducerea masinii in reparatie.

Mecanismul politei obligatorii RCA este deja cunoscut: soferul pagubit isi va repara masina in baza politei RCA a soferului vinovat.

Acte necesare pentru deschiderea dosarului de dauna

Lista documentelor necesare pentru avizarea daunei auto si deschiderea unui dosar de dauna in baza asigurarii RCA:

  • Actul de identitate si permisul de conducere al soferului autoturismului pagubit;
  • Actele masinii pagubite: cartea de identitate a vehiculului (CIV), certificatul de inmatriculare (talon);
  • Copii ale actului de identitate si permisului de conducere al soferului vinovat;
  • Copii ale actelor masinii asigurate, care a cauzat accidentul;
  • Copii ale politei de asigurare obligatorie RCA ale ambelor masini;
  • In original, formularul completat de Constatare Amiabila sau Procesul verbal eliberat de Politie;
  • Fotografii de la locul accidentului;
  • Imputernicire pentru persoana care deschide dosarul de dauna, daca pagubitul este persoana juridica, sau imputernicire notariala, daca o alta persoana parcurge procesul, in numele pagubitului;
  • Alte documente emise de autoritati, in functie de caz.

Constatarea avariilor si reparatia masinii tale

Daca masina ta nu este deplasabila din cauza avariilor suferite in accident, este important sa stii ca majoritatea politelor RCA deconteaza costul serviciului de tractare a masinii pe platforma pana la Centrul de constatari daune auto.

Constatarea si evaluarea pagubelor produse masinii tale sunt efectuate de catre un inspector de daune ce reprezinta asiguratorul persoanei vinovate de producerea accidentului usor. Inspectorul de daune agreat de asigurator va efectua expertiza de evaluare a avariilor suferite de masina ta si va intocmi dosarul de pagube care va contine toate defectiunile constatate.

Nota de constatare va include informatii despre piesele care trebuie reparate sau inlocuite precum si orice alte interventii necesare. Dupa finalizarea procedurii de constatare daune si intrarea masinii in reparatie, daca mecanicul auto observa si alte defectiuni, se va realiza un nou proces-verbal de reconstatare.

Cea mai simpla si rapida modalitate de rezolvare a daunei, este in service-urile partenere cu drept de autoconstatare: vei fi indrumat de catre reprezentantul service-ului ce pasi trebuie sa urmezi pentru evaluarea daunelor masinii tale.

Tot ce ai de facut este sa contactezi Centrul de constatari daune la numarul de telefon 0377 102 432 pentru a verifica disponibilitatea si impreuna stabilim programarea.

Masina la schimb pe perioada reparatiei

Daca ai fost implicat intr-un accident auto si esti partea pagubita, poti beneficia gratuit de o masina la schimb pe perioada in care a ta este in service. In aceasta situatie, costurile sunt acoperite de asigurarea RCA a soferului vinovat.

In functie de conditiile specifice fiecarui asigurator, Centrul de constatari daune auto iti poate oferi masina la schimb dintr-o gama asemanatoare cu a ta pe toata perioada in care vehiculul tau se afla in reparatie.

Pentru mai multe detalii acceseaza pagina dedicata Masina la schimb.